Eten, Keukenapparaten

De voor- en nadelen van een airfryer

Princess Airfryer Xxl

Heerlijke bitterballen, een lekkere hamburger of heerlijke frietjes. Voor het bereiden van deze snacks kan je gebruik maken van bijvoorbeeld een friteuse. Een friteuse werkt echter op basis van frituurvet en is daarom niet al te gezond. De snacks krijgen al snel een behoorlijke laag met vet, waardoor de snack te veel calorieën bevat. Gelukkig is er enige tijd geleden een vergelijkbaar apparaat op de markt gekomen; de airfryer.

Een airfryer werkt nagenoeg hetzelfde als een friteuse, maar maakt geen gebruik van frituurvet. Nee, in plaats daarvan wordt er met warme lucht gewerkt in een airfryer. De airfryer wordt mede daarom ook wel eens omschreven als een heteluchtfriteuse.

Relatief veel Nederlanders hebben in de afgelopen jaren voor een airfryer gekozen. Met een airfryer is het namelijk mogelijk om heerlijke hapjes te maken die ook nog eens gezond zijn. Of beter gezegd; die vele malen gezonder zijn dan hapjes die met een frituurpan klaargemaakt worden.

Desondanks bestaat er nog enige onduidelijkheid over de airfryers. We krijgen bijvoorbeeld wel eens de vraag of een airfryer ongezond is. Is een airfryer slecht voor de gezondheid? Daar kan over gediscussieerd worden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen van dit apparaat, zodat je zelf een keuze kunt maken.

De voordelen van een airfryer

Een absoluut voordeel van een airfryer is terug te vinden in het feit dat je geen vet hoeft te gebruiken. Het eten krijgt hierdoor een minder vette laag én een minder vette smaak. Maar, dat is niet het enige voordeel. Doordat het apparaat geen gebruik van vet maakt, heb je ook minder last van vet in het apparaat. Het schoonmaken van een airfryer gaat daardoor stukken makkelijker dan het schoonmaken van bijvoorbeeld de frituurpan.

Ook is het mogelijk om allerlei soorten gerechten in een airfryer klaar te maken. Je kunt voor patat en voor lekkere snacks kiezen, maar ook groenten en een stuk vlees kunnen in een airfryer klaargemaakt worden. Uit ervaring weten wij dat er zelfs mensen zijn die alle maaltijden in een airfryer klaar maken.

Ook is het een voordeel dat je huis niet naar frituur gaat stinken. Als je met een frituurpan aan de slag gaat, is dat absoluut het geval. Mede daarom zie je dat een frituurpan meestal in de schuur of zelfs buiten in de tuin aangezet wordt. Bij een airfryer hoef je daar geen rekening mee te houden. Je zet het apparaat in de keuken en hebt geen enkele last van een sterke geur.

Als je met een airfryer aan de slag gaat, hoef je ook zelf niet de tijd in de gaten te houden. De airfryer stopt namelijk automatisch met bakken als de vooraf ingestelde tijd voorbij is. Dat is absoluut niet het geval bij een frituurpan; die gaat vrolijk verder met het frituren van de inhoud. Je hoeft bij een airfryer dus nooit bang te zijn dat je eten aan het verbranden is.

Tot slot is het nog een voordeel dat een airfryer snel opgewarmd is. Je hoeft dus niet al te lang te wachten voordat je heerlijke hapjes in de airfryer klaar kunt gaan maken. Gemak dient de mens; dat gaat absoluut op bij een airfryer.

De nadelen van een airfryer

Regelmatig krijgen wij de volgende vraag voorgeschoteld: is een airfryer slecht voor de gezondheid? Nee, dat is het in onze ogen absoluut niet. Het is daarom absoluut aan te raden om snacks in een airfryer klaar te maken in plaats van in een frituurpan. Kent een airfryer dan wel andere nadelen? Ja, dat wel.

Je moet er namelijk rekening mee houden dat het frituren/bakken lange(re) tijd in beslag kan nemen. Het apparaat werkt op basis van hetelucht en die lucht heeft enige tijd nodig om bijvoorbeeld tot diep in een stukje vlees te kunnen dringen.

Daarnaast moet je rekening houden met de hitte die in een airfryer ontstaat. Door deze hitte is het niet altijd even prettig om de voedingswaren uit de airfryer te halen. Dat is zeker het geval als je gebruik maakt van kleinere schaaltjes en bakjes in de airfryer.

Onder aan de streep zijn er verder weinig nadelen aan een airfryer te ontdekken!