Eten

Hoe bak je volkoren brood?

Volkoren Brood Bakken

Vind je het leuk om continue nieuwe dingen in de keuken uit te proberen? Wil je bijvoorbeeld verschillende soorten gerechten bereiden? Als je zelf graag in de keuken staat, kunnen wij je aanraden om zelf brood te gaan bakken. Hoe je glutenvrij brood moet bakken, hebben we recent in een ander artikel omschreven. In dit artikel richten we onze focus op volkoren brood.

Volkoren brood wordt gezien als één van de meest gezonde broodsoorten. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat allerlei vitaminen, mineralen en overige belangrijke stoffen in volkoren brood aanwezig zijn. Het is dan ook aan te raden om volkoren brood te eten in plaats van bijvoorbeeld wit brood.

Volkoren brood brengt sowieso de volgende voordelen met zich mee:

  • Volkoren brood is goed tegen hart- en vaatziekten
  • Volkoren brood geeft een lager risico op diabetes type 2
  • Volkoren brood geeft een lager risico op darmkanker

Het is om bovenstaande redenen dus zeker aan te raden om volkoren brood te nuttigen. Tegelijkertijd is volkoren brood ook nog eens lekker. De gebruikte tarwesoort is super lekker, waardoor je met veel plezier van volkoren brood kunt genieten. Maar, hoe kom je nou aan volkoren brood? Je kunt dit in de supermarkt of bij een bakkerij kopen, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. In dit artikel leggen we graag uit hoe je volkoren brood zelf kunt bakken.

Wat heb je nodig?

Uiteraard heb je verschillende ingrediënten en benodigdheden nodig voordat je kunt starten:

  • Een weegschaal
  • Een oven
  • Een kookwekker
  • Theedoeken
  • Een vork
  • Een grote mengkom
  • 400 gram volkorenmeel
  • 100 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 10 gram instantgist
  • 40 gram zachte boter
  • 320 ml lauwwarm water
  • Olijfolie

Heb je bovenstaande ingrediënten en benodigdheden in huis? Dan kan je van start gaan met het maken van het deeg. Voeg hiervoor beide bloemsoorten samen in een kom en voeg vervolgens zout en gist toe. Doe dit wel aan de andere kant van de kom, aangezien zout en gist nog niet in aanraking met elkaar mogen komen. Voeg vervolgens ook de boter en driekwart van het water toe.

Meng met een mixer het mengsel en voeg de rest van het water beetje bij beetje toe. Meng vervolgens totdat je een mooi en soepel deeg hebt. Leg dit deeg vervolgens in een kom die je van tevoren met olie ingesmeerd hebt. Dek de kom vervolgens met een theedoek af en laat dit vervolgens 1 á 2 uur rijzen.

Leg het deeg vervolgens op het aanrechtblad en rol het deeg uit tot een lange streng. Kneed vervolgens het brood in de gewenste vorm en verwarm de oven voor op 220 graden. Is de oven warm? Dan kan je het volkoren brood in ongeveer 30 minuten afbakken. Na deze 30 minuten heb je heerlijk vers volkoren brood in je oven liggen. Wat wens je nog meer?