Keukenapparaten

Welke pannen zijn geschikt voor inductie?

Pannen Voor Inductie

Bij het uitzoeken van een nieuwe kookplaat moet je een belangrijke keuze maken. Ga je voor een gasfornuis of ga je voor een inductie kookplaat? In de moderne keukens zien we steeds vaker dat de voorkeur uit gaat naar een inductie kookplaat. De keuze voor een dergelijke kookplaat is overigens goed te rechtvaardigen, aangezien deze techniek enkele zwaarwegende voordelen met zich mee brengt. Anderzijds moet je er wel voor zorgen dat je de juiste aansluiting in jouw keuken hebt. Enfin, ben je voor een inductie kookplaat gegaan? Dan is het zaak om de juiste pannen te gebruiken. In dit artikel bespreken we welke pannen je op een inductie kookplaat moet gebruiken.

Het belangrijkste kenmerk van een inductie kookplaat is dat de plaat zelf niet warm wordt. Nee, het enige dat warm wordt, is de boden van de pan. Op deze manier is het dan ook op een veilige en efficiënte manier mogelijk om eten te bereiden. Bij het gebruik maken van een dergelijke kookplaat is het wel wenselijk dat je pannen van het juiste materiaal gebruikt. Hiermee wordt het koken niet alleen leuker, maar smaakt het eindresultaat ook nog eens leuker. Bovendien voorkom je hiermee dat etensresten in de pan achterblijven.

Welk materiaal?

Bij het uitzoeken van de geschikte pannen moet je goed op het materiaal letten. Ben je op zoek naar een nieuwe braadpan? Dan kunnen we je aanraden om voor een gietijzeren- of een stalen braadpan te gaan. Deze twee materiaalsoorten zijn perfect in staat om de warmte te begeleiden. Het eten wordt hierdoor perfect gebraad in de pan.

Dat geldt niet alleen voor een braadpan, maar ook voor een grillpan en voor een koekenpannen. Ook bij de pannensets kan je kiezen voor pannen van staal en/of gietijzer. Met name het laatst genoemde materiaal is uitermate geschikt voor inductie. Ons advies is dan ook om altijd voor een pan van gietijzer te gaan. Dergelijke pannen werken perfect op inductie, hebben een lange levensduur en zorgen voor een heerlijk gerecht.

De bodem van de pan

Ook willen we je graag aanraden om goed op de bodem van de pan te letten. Bij een inductie kookplaat is het namelijk wenselijk dat de bodem van de pan behoorlijk dik is. Je kunt hierbij ook gaan voor pannen die meerdere lagen in de bodem hebben. Deze zogeheten tri-ply pannen hebben meerdere lagen, waardoor de warmte perfect over de gehele pan verspreid kan worden. Bij het koken wil je immers dat al het eten dezelfde (lekkere) temperatuur heeft. Met een dergelijke pan kan je dit dus voor elkaar krijgen.

Het merk van de pan

Tot slot willen we je nog aanraden om op de merk van het pan te letten. Net zoals bij auto’s zijn er bij pannen ook gradaties aanwezig op het gebied van kwaliteit. Pannen van topmerken zoals WMF en Tefal behoren tot de top. Met deze pannen kan je dan ook moeiteloos heerlijke gerechten bereiden op een inductie kookplaat.